Artık hazır yemek dönemi
kapanıyor. Evden işe yemek götürmek…
İş hayatı
her zaman yoğun ve stresli geçiyor. Bu yoğunlukta kendimize vakit ayırmakta
zorluk çekiyor, öğle tatillerini iyi değerlendirmek adına hızlıca tüketilen
sağlıksız yemekleri tercih ediyoruz. Aslında şu önemli noktayı hepimiz es
geçiyoruz; iyi beslenip bedenimize iyi baktığımız sürece daha dinç ve verimli
olacak, kendimizi daha zinde hissedeceğiz. Düzensiz beslenmeden sonra oluşan
mide yanmaları, kabızlık, uzun dönemde kilo artışı vb. rahatsızlıkların
önlemini almış olacağız. Bu durumdan rahatsız kişiler de genelde daha sağlıklı
seçimler yapmaya çalışıyor, ev yemeği yapan, daha sağlıklı seçenekleri bulunan
yerlere yöneliyorlar. Ancak bu yerleri her zaman bulabilmek mümkün olmuyor,
bulunduğunda da kişiyi ekonomik açıdan zorlayabiliyor.
İş yerimizde
her gün hazır, yağlı, nasıl piştiğini görmediğimiz, içerisine neler katıldığını,
nasıl yıkandığını bilmediğimiz yemekler yemek zorunda değiliz. Yapacağımız ufak adımlarla hem daha sağlıklı
hem daha ekonomik olabiliriz.
Sağlıklı yaşamı benimseyin.
Sağlıklı
yaşamın sürdürülebilirliği için öncelikle bu düşüncenin benimsenmesi gerekli.
‘Bundan sonra daha sağlıklı yaşayacağım, bedenimi dinleyeceğim ve ona daha iyi
bakacağım.’ diyebilmeliyiz. Buna karar verdikten sonra yavaş yavaş yaşam tarzı
değişikliğine başlayabiliriz. Amacımız kilo vermek ya da fit olmak değil de
daha sağlıklı olmak olursa çok daha başarılı oluruz.
Yemeğinizi yanınızda taşıyın.
En çok
çekinilen konulardan birisi de yemeğini yanında götürmektir. Kimisi
etraftakilerden çekinir, kimisi üşendiği için yemeğini yanında taşımaz. Aslında
böyle bir adımla hem iş arkadaşlarımızın aklında yeni bir algı oluşturabiliriz
hem birçok kişiyi sağlıklı olmaya teşvik edebiliriz. Hepsinden önemlisi de ne
yediğimizi biliriz. Peki nasıl yapacağız?
Tam da bu günler için üretilmiş bölmeli saklama kaplarından temin
edebilir, kolaylıkla iş yerine götürebiliriz. Ya da yemeğinizi kavanoza bile
koyabiliriz. Yapmamız gereken tek şey geceden yapacağınız yemekleri porsiyonlayarak
buzdolabına yerleştirip sabah işe gitmeden almak olacak.
Haftada 1 gün hazır yemek
Hafta içi
her gün evden götürmek biraz uğraştırıcı olabilir, o yüzden öncelikle kendimize
küçük hedefler belirleyelim. Mesela her gün götürmek yerine önce haftanın 3
günüyle başlayalım, sonra 4 güne çıkalım. Kendimizi yorgun hissettiğimizde ya
da sebepsiz yere evden götürmek istemediğimizde kendimizi zorlamayalım. Yani
dilersek haftada bir iki gün öğle aranızda hazır yemek tüketebiliriz. Zaten evden götürmeye alıştığımızda, dışardan
yediğiniz yemeklerin ne kadar sağlıksız olduğunu anlayacağız.
Ara öğünlerinizi atlamayın.
Ana öğünler
kadar ara öğünler de önemli, öğle yemeğine kadar olan süreçte kahvenizin
yanında tüketeceğimiz biraz kuru meyve ya da kuruyemişle öğle açlığını biraz
bastırabiliriz. Aynı şekilde iş saatlerinin sonlarına doğru acıkmaya başlayan
bünyemizi yine ufak bir ara öğünle bastırabiliriz. Böylece kan şekerini
dengelemiş üzerimizdeki halsizliği uzaklaştırmış oluruz.
Aşağıdaki işe
götürebileceğiniz menü örnekleri ile hayatınızı daha sağlıklı kılmaya
başlayabilirsiniz. Unutmayın daha sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen
yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.
·
Ton balıklı-mercimekli salata (konserveyi öğle yemeği vaktinde salataya
ilave edin)
·
Zeytinyağlı yemekler + 2 dilim tam buğday ekmeği + ayran
·
1 adet lavaş arasına labne peyniri + hindi füme + yeşillik dürüm + 1 elma
·
Köfteli bulgurlu salata
·
Yulaf ezmesi + süt/yoğurt + meyve + tarçın
·
Tam buğday makarna salatası
·
Tavuklu acı soslu sandviç
Yorumlar
Yorum Gönder