Sağlığınız İçin Tuz Tüketimi Nasıl Olmalı?
Sağlığımız
açısında oldukça büyük öneme sahip olan tuz, tüketiminin artışıyla da büyük
sorunlara sebep olabilir. İçerdiği sodyum minerali vücudumuzda su dengesinde,
sinir ve kas fonksiyonlarında, kan basıncında görevlidir. Ancak tüketim düzeyi
sınırları aştığında yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları
gibi ciddi hastalıklara sebep olabilir.
Yüksek
tansiyon ve tuz tüketimi ilişkisi
Fazla
tüketilen tuzun kan basıncını arttırarak hipertansiyon oluşumuna büyük etkisi
olduğu yapılan çalışmalarla bilinmektedir.
İyotlu
tuz kullanımı
İyot
tüketimi sağlığımız açısından çok önemlidir. Eksikliğinin ortaya çıkardığı en
önemli sağlık sorunu tiroid hastalığıdır. Gelişme çağından itibaren tüketimi mühim olan
iyot mental sağlığı olumlu yönde etkiler, sağlığımızı idame ettirebilmemiz için
elzemdir. Bu sebeple tuzlarımızı iyotlu olarak tercih etmeliyiz.
Günlük
tuz tüketimi ne kadar olmalı?
Ülkemizde
günlük tuz tüketimi yapılan araştırmalara göre 18 g çıkmıştır. Dünya Sağlık
Örgütü’nün günlük tuz tüketimi için önerdiği oran en fazla 6 gramdır. Üç kat
fazla çıkan tuz tüketimimizi azaltmak için sağlık bakanlığı da harekete geçmiş,
bazı besinlerdeki tuz oranlarında azaltma yapmıştır.
Türkiye’de
tuz tüketimi bu kadar fazla olmasıyla yüksek tansiyon hastalarının sayısı da
gün geçtikçe artıyor. Tüketeceğimiz günlük 1 çay kaşığı tuz ile hipertansiyona,
kardiyovasküler kalp hastalıklarına, böbrek ve diyabete, inmeye, kemik
hastalığı olan osteoporoz hastalığına engel olabilir, yaşamımızı daha sağlıklı
kılabiliriz.
Tuz
tüketimini azaltmak için basit öneriler
·
Yemeğin
tadına bakmadan yemeğe tuz ekleme alışkanlığını acilen bırakmamız
gerekmektedir.
·
Yemeklerimizi
pişirirken fazla tuz yerine çeşitli baharatlarla lezzetlendirebiliriz.
·
Dışardan
satın aldığımız ürünlerin tuz içeriğini değiştiremeyiz ancak, evde
hazırladığımız salça, konserve, turşu gibi ürünlerin tuz içeriğini
azaltabiliriz.
·
Yemek
pişirme esnasında yemeğe eklediğimiz tuzu azaltabiliriz.
·
Yemek
masasına tuz koymayarak, ilave tuza engel olabiliriz.
·
Zeytin
gibi salamura ürünleri geceden suda bekleterek tüketebiliriz. Böylece fazla
tuzu suya geçmiş olacaktır.
·
Paketli
gıdaların tuz oranı oldukça fazla olduğundan tüketimi azaltılmalıdır.
Tüketimine
dikkat edilmesi gereken gıdalar:
·
Salça,
konserve gıdalar
·
Hazır
soslar ve hazır çorbalar, bulyonlar
·
Cips,
kraker gibi paketli ürünler
·
Salamura
ürünler
·
Tütsülenmiş
gıdalar
Bahsettiğimiz
maddeleri bugünden itibaren yaşantınıza dahil edebilirseniz sağlığınızı
korumaya büyük bir adım daha atmış olacaksınız. Unutmayın daha sağlıklı bir
hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük adımlarla büyük
değişimler başarabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder