Çay Kahve Tüketimimiz Nasıl Olmalı?
Türk toplumu
olarak çay kahveyi bol tüketen bir toplumuz. Ancak her şeyin fazlasının zararı
olduğu gibi bunların da zararları vardır. Yazımızda öncelikle
belirli düzeyde tüketilen kahvenin faydalarından, sonrasında fazla tüketiminde
oluşabilecek olumsuzluklardan bahsedeceğiz.
Kafein
tüketiminin faydaları nelerdir?
Dikkati
artırır; odaklanmamızı
ve gün içerisinde daha zinde olmamızı sağlar. Yorgunluğu azaltır.
Bağırsakları
yumuşatır; barsak
hareketlerini kolaylaştırarak kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Sakinleştirici
etkisi vardır.
Metabolizmanın
hızlanmasına yardımcı olur; yağ yakımını hızlandırarak kilo vermede vücuda olumlu etki
sağlar.
Endorfin
hormonunu etkilediğinden kişinin kendisini enerjik hissetmesini sağlar.
Alzheimer
ve Parkinson hastalığı üzerinde olumlu etkisi vardır; yapılan çalışmalarda düzenli
tüketilen belirli miktarda kahvenin bu hastalıklara olumlu etkileri olduğu
bulunmuştur.
Fazla
kafein tüketiminin olumsuz etkileri nelerdir?
Çarpıntı;
kan basıncını
yükselterek bireylerde çarpıntıya, aritmiye, kalp rahatsızlıklarına sebep
olabilir.
Su kaybı;
çay kahve
diüretiktir. Yani vücudumuzdaki suyu da dışarı atarlar, bu sebeple çay kahve
tükettiğimiz zaman ekstra su içmemiz gerekmektedir.
Demir emilimini
engelliyor; toplum
olarak yemeklerden hemen sonra çay tüketiriz. Oysaki yemekten hemen sonra
içtiğimiz çay, yediğimiz yemeğin içeriğindeki demirin emilimini engeller. Bu
sebeple yemekten en az 1-2 saat sonra çay tüketmeye dikkat etmeliyiz. Aynı zamanda
çayımızın açık olmasına ve demir emilimi engelini azaltmak için limonlu
tüketmeliyiz.
Kalsiyum
yetersizliği; fazla
tüketimi, idrarda kalsiyum atımına sebep olacağından kalsiyum yetersizlikleri
oluşabilir. Bu durum osteoporoz riskini arttırır. Bu sebeple kalsiyum içeren
gıdaların tüketimi arttırılmalıdır.
Uyku
problemleri; kafein
içeriğinden dolayı özellikle akşam saatlerinde tüketilen çay kahve ile bireyler
uykuya dalmada gecikme ya da kısa sürede uyanma sorunları yaşayabilirler.
Mide
problemlerine sebep olabilir; aç karnına tüketilen çay kahve mideyi olumsuz etkiler, mide
ağrılarına sebep olabilir. Yine fazla kafein mide asidini arttırarak midede
ekşi bir his hissetmemize sebep olacaktır.
Kafein kimlerde
kısıtlanmalıdır?
Gebeler ve
emzikli anneler,
Tansiyon
hastalığı ve kalp çarpıntısı olan bireyler,
Mide
rahatsızlığı olan bireyler,
Fazla kafein
tüketen bireyler kafein tüketimini sınırlamalıdır, ancak bunu bir anda
yapmamalıdır, yavaş yavaş azaltmalıdır çünkü kafeine alışan vücut tepki olarak
sinirlilik, baş ağrısı gözlemlenebilir.
Miktarlar
nasıl olmalıdır?
Günlük tüketmemiz
gereken kafein miktarı en fazla 300 mg’dır. Bu sebeple her gün 1-2 fincan türk
kahvesi ve 3-4 bardak açık çay tüketimi günlük almamız gereken kafeini bizlere
sağlayacaktır.
1 Fincan
(200ml) Filtre Kahve : 135-200 mg
1 Fincan
Türk Kahvesi : 57 mg
1 Fincan
(60 ml) Espresso : 100 mg
1 Fincan
(200ml) Cappuccino : 100 mg
1 Fincan
(200ml) Demleme Siyah Çay : 20-110 mg
1 Fincan
(200ml) Sallama Siyah Çay : 30 mg
Her besinde
olduğu gibi kafeinin de faydaları ve zararları vardır ve vücudumuza olumlu
etkilerini arttırabilmemiz için miktarlarına dikkat etmeliyiz. Unutmayın daha
sağlıklı bir hayat zor değildir, diyetisyen yardımıyla attığınız küçük
adımlarla büyük değişimler başarabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder